Waarom mijn kind weer met plezier naar school gaat!

met plezier naar school afbeelding

Met plezier naar school

Hoe geweldig zou ik het vinden als mijn kind naar school gaat zonder tegenzin. Natuurlijk vinden de meeste tieners het niet leuk, daar ben ik mij van bewust. Maar zonder tegenzin naar school gaan en zonder al te veel moeite de proefwerken en SO’s kunnen leren zou gewoon heel prettig zijn! Helaas was dit totaal niet het geval. Mijn zoon (Pim) haalde slechte cijfers, ik hiep hem vaak met samenvatten of ik overhoorde zijn Duitse woordjes (zijn lievelingsvak notabene) maar dit leverde vaak spanning op en had het idee dat dit ten koste ging van mijn relatie met mijn zoon… Is het dan de moeite waard om achter hem aan te zitten? Of zal ik hem een beetje laten gaan?

Dat laatste werkte helaas ook niet. Gelukkig realiseerde hij dat het zo niet langer door kon gaan dus zijn we maar gaan zoeken naar bijles. Niet zo zeer bijles voor een vak, maar echt het leren leren. Apart eigenlijk dat mijn zoon die nu naar de 3e gaat van de havo nog steeds niet heeft geleerd op school hoe hij moet leren. We zijn bij Huiswerkbegeleiding Haarlem terecht gekomen en het eerste wat ze deden was kijken hoe hij informatie ordent (moeilijke term), in andere woorden: kijken hoe hij proefwerken het beste kan leren.

"Het eerste wat mij opviel is dat hij veel minder tijd kwijt is met leren!"

Toen dat duidelijk was kreeg hij meteen instructies hoe hij dan wel moest leren. Hij leert iets meer visueel dan de lesboeken dus is het voor hem slim om mindmaps te maken met kleur en korte stukjes tekst (dat vertelde hij in ieder geval). Het eerste wat mij opviel is dat hij veel minder tijd kwijt is met leren! Wat een verademing, ik hoef niet meer naast hem te zitten en hem te vertellen wat mij moet doen, dat gebeurde altijd. Dan kwam hij vlak voor ik het eten klaar had aan tafel zitten met de vraag: mama, kan jij mij even overhoren? Dat wil ik natuurlijk wel doen, niet zo handig met eten op het vuur maar ik wil dat natuurlijk met alle liefde doen. Het kwam alleen bijna nooit voor dat hij het al genoeg kende om een voldoende te kunnen halen.

"Het was heel zielig om te zien hoe hij dan de hele middag had zitten leren en het lukte gewoon niet."

Ik was met Rob (zijn vader) al aan het overleggen of hij misschien dan maar naar vmbo moest. Ik dwaal af! Nu kent hij de lesstof zonder dat ik hem heb hoeven vertellen hoe hij moet leren! Pim geeft mij nu zijn samenvatting en ik stel hem een aantal vragen, hij kent zijn proefwerk gewoon!

Nog voor we aan tafel gaan is hij klaar met zijn huiswerk, dan heeft hij de avond lekker vrij. Dat gun ik hem van harte!

Ik ben jullie erg dankbaar dat jullie Pim deze skills hebben aangeleerd, iedereen zou dit moeten weten!

Liefs, Marja!


(Alle namen zijn om privacy redenen aangepast)